maanantai 3. maaliskuuta 2014

Haruki Murakami: The Wind-up Bird Chronicle

Vieterilinnun erikoinen huuto tuntuu ennustavan peruuttamattomia muutoksia, ja Toru Okadan kohdalla kaikki alkaa kissan katoamisella. Erikoisia henkilöitä ilmaantuu hänen elämäänsä, tavalliset ja tavattomat tapahtumat seuraavat toisiaan Okadan voimatta vaikuttaa niihin, eikä kissaa vain tunnu löytyvän mistään.

Murakamilla on erityinen taito kuvata arkisia askareita ja ajatuksia niin, että ne tuntuvat sekä kiinnostavilta että jopa jollain tavalla merkityksellisiltä. Arkipäiväisyyden sekaan ripotellaan kuitenkin runsain mitoin yliluonnollista ja syystä tai toisesta tästä muodostuu varsin nautittava soppa. The Wind-up Bird Chronicle on kuitenkin pohjimmiltaan monitasoinen kertomus, joka käsittelee niin ihmisen omaa identiteettiä kuin niitä pieniä ja irrationaalisiakin asioita mistä sen muodostamme. Kirja asettaa lukijalle selkeän kysymyksen: kuinka aktiivinen pitäisi olla oman elämänsä suunnan määräämisessä? Suo siellä, vetelä täällä – kun riskinä on yhtäällä passivoituminen kohtalonuskoon ja toisaalla minuuden hämärtyminen, ellei jopa vääristyminen, kun sosiaalinen pyrkyri vaihtaa mielipidettään aina kulloisenkin kuulijan ja oman agendansa mukaan.

Tämän oli kuitenkin tarkoitus olla arvostelu eikä analyysi, siihen en uskalla ryhtyä. Siispä lyhyesti; pidin kirjasta erittäin paljon. Henkilöhahmot ovat mielenkiintoisia ja todellisen tuntuisia, juoni sekä jännittävä että erittäin ennalta-arvaamaton. Jos Murakami on entuudestaan tuttu ja mieluisa on tämä ihan takuuvarma valinta, mutta toimii myös erittäin hyvin ihan ensikokemuksena (nimim. Kokemusta on). En tiedä, että tätä olisi vielä suomennettu, mutta englanninnos on erittäin laadukas eikä Murakamin kieli ole kauhean monimutkaista. Peukku ylös, tälle annan lukusuositukseni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti